onsdag, november 17, 2010

Definisjonsmyldring


Er det noen som på bloggens kommentarplass kan komme med forslag til definisjon på hva som ligger i begrepet Politisk korrekt?
Alle forslag mottas med glede og interesse. Det kan være morsomt, originalt, dumt, rart, ironisk eller bare undrende?
Det går også an og kommentere hverandres forslag.
Jeg håper noen vil delta, og at de som deltar gjør det med vennlighet og åpenhet i god demokratisk ånd.
Jeg lover premie, men siden jeg ikke er uhildet i saken, så vil vinneren bli kåret ved loddtrekning.
HeR er link til et innlegg jeg blogget om det temaet.

8 kommentarer:

Jorunn Solli sa...

Noen har hevdet at det å ha et politisk korrekt synspunkt er å mene det som er populært.
Min innvending:
Hvis ikke det var for at noen mener det som er populært, vil flertallet da begynne å mene det som er upopulært. Og da blir de som mener det upopulære populære, noe som igjen vil føre til at deres meninger blir politisk korrekte. Eller hur?

Marja sa...

Med tanke på at FRP er veldig populært (i allefall målt i prosentvis oppslutning), kan det i seg selv ikke være kriterie.

MEN, -hvis man ser på hvem som definerer (kjendiser, samfunnskommentatorer o.l.) så kommer det straks fram noen PK-ytringer: Økologisk mat, Pro-Obama, Anti-Israel, Pro-romfolket, anti-atomkraftverk osv. osv.


Det som er litt interessant er jo når man begynner å argumentere i PK-landskapet. Eks.utsagnet "økologisk mat bruker mer jordbruksareal for mindre produksjonsresultat", eller "Romfolket kastes ut av Italia, men hva ville du gjort om de etablerte en leir i ditt nabolag", da er man straks politisk ukorrekt og står i fare for å bli stemplet som sær, obsternasig eller (gud forby) på ytterste høyre fløy.

Så det burde jo bety noe sånt som at PK-ytringer defineres av en kulturell elite, og overtas betingelsesløst av den gemene hop..

Satt på spissen, javel. Men dog.

Jorunn Solli sa...

Spørsmål jeg rettet til Per Egil Hegge:
Jeg er ofte blitt karakterisert som politisk korrekt i diskusjoner. Det begrepet synes jeg er vanskelig å forholde seg til, for på meg virker det som om det negativt ment. Men det som er verre er at diskusjonen da stopper opp og vendes til å dreie seg om hva det innebærer å være såkalt politisk korrekt. På den måten oppløses diskusjonen og går over til å handle om noe helt annet det som var opprinnelsen til meningsutvekslingen.
Svar fra Per Egil Hegge:
Det har i mange år pågått en ganske intens diskusjon om hva som ligger i begrepet ”politisk korrekt” og hvor nedsettende det er, så her er det nok god bruk, men kanskje dårlige utsikter, for en definisjon som holder.
Vennlig hilsen
Per Egil Hegge

NA sa...

SN kulere PK

Du kan ikke være kommunist, for Berlinmuren er jo revet. Du kan ikke være rasist, for du har et par venner med annen hudfarge. Du kan ikke være sosialdemokrat, for da lukter det møllkuler av deg. Du kan ikke mene noe som helst, for alle utopier er døde. Du må gå på Blindern, for du faen ikke noen bonde heller. Alt er for kjipt, livet er for kjipt, nyt derfor livet med et skeivt smil til alle som later som de er seriøse. Politisk korrekthet er for pingler. Nå er det Sofisticated Nonsense som ruler.
Besøk min Facebookside,
hilsen
Elvis Guevara Krekar
Bosted: (Harald) Eia var vi der
Politisk tilhørighet: Ja, særlig!
Religiøs tilhørighet: Asbest

Jorunn Solli sa...

Herlig tekst herr Raknerud :-) Morsom, klok og full av vidd

NA sa...

Hvorfor sier du så mye pent til meg hele tiden? Er du sikker på det er politisk korrekt, du som er gift og jeg forlovet ... ;-)

Jorunn Solli sa...

Jeg sier ikke pene ting til deg HELE TIDEN skjønneru...bare sånn helt tilfeldig i forbifarten. Men dine sidesprang (sånn språklig sett) er slett ikke å forakte :-)

NA sa...

På Facebook er det en fyr som er svært bekymret for muslimsk maktovertakelse i Europa. Særlig etter å ha sett Walid al-Kubaisis film.
Det paradoksale er at fyren kaller seg Sigurd Jorsalfar.
Og på profilen hans definerer han seg om Politisk ukorrekt.
Jaja.
NA