lørdag, oktober 13, 2007

Endelig et bra bokprogram(met)

Jeg håper alle jeg bryr meg om tar seg tid til å se dette bokprogrammet om ondskap:
http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/294010

Tonje har lovt å lære meg å legge inn kulere filmlink til uka mot å få fair kaffe på kontoret med stor K.

Når jeg først blogger så kan jeg jo skrive litt mer:
Styr unna filmen ”Tatt av kvinnen”! En utrolig gjerrig film som er fulle av fordommer mot kvinnen (!). Den er ikke morsom (veldig sjelden i alle fall). Den er gjerrig…utrykk for en gnien holdning til det generelle hunkjønnet (Det er jo ikke en enkelt kvinne det er snakk om, siden filmen heter "Tatt av kvinnen"…det er jo ikke et egennavn i tittelen… for eksempel ” Tatt av Trine"). Enten så er kvinnen Hore (teit & dum, sexfiksert…etc. etc… gjesp) eller så er man Madonna (myk, selvutslettende, forståelsesfull & helt (uintendert) sexy som drikker rødvin i skinnet fra myriader med stearinlys i en romantisk leilighet i Paris). Sett denne dikotomien før? Hadde det vært en romantisk komedie så hadde jeg godtatt filmen, men den er bare super kjip. Psykologisk uinteressant er den iallfall. Verken drama eller komedie. Jeg tror (?) filmen er ironisk ment, og jeg simpelthen elsker ironi…den godartede ironien vel og merke. Den ironien som er i ”Tatt av kvinnen” (jeg har ikke lest boken) er bare enfoldig, trist og dum...og aller mest gjerrig (som er en av dødssyndene).
(Mye bra å si om filming, klipping, skuespillerprestasjoner men det lar jeg ligge)

Det er flott å se stor dramatikk av forholdet mellom kjønnene…sånn som Bergman behandler det eller de som har laget den filmen om hvem er redd for Virginia Wolf. Masse eksempler sikkert. Fine filmer lagd av kloke & sjenerøse sjeler.

Skulle jeg lagd en film om (at jeg var tatt av) Mannen skulle jeg ønske jeg klarte å lage en vakker, flott, sjenerøs, varm, humoristisk eller mysteriøs (siden jeg overhode ikke forstår meg på Menn) film, men jeg håper virkelig ikke at jeg ville fremstilt Mannen som en idiot.

Et hjertesukk en lørdagskveld i oktober.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Håper du ikke fikk så avsky for filmen at du ikke vil lese boka, for den er morsom. Du kan låne deg av meg, så slipper du å kjøpe den,eller låne fra biblioteket, slik at du glemmer å levere den tilbake å må betale noe alikevel. Det er bare 158 sider, så du slipper å irritere deg lenge;-)

L-line

Anonym sa...

Det var en interessant dokumentar om ondskap, og ikke minst ett sterkt interjuv med Ishmael Beah. Det siste fikk meg til å tenke på mannen fra Somalia som jeg fortalte deg om.
Var forresten på Villa Grande, på Bygdøy, for ett par uker siden. Der får man ett nærmere innblikk av jødenes og sigøynernes tilværelse under 2 verdenskrig, i bilder og tekst.

Anngående ondskap, vil jeg annbefale en svensk film som heter Ondskapen; godt manus, skuespill og trist som faen.

løkke-line:-)

Jorunn Solli sa...

Loes bøker er ikke prioritert lesning, nei. Har kjøpt boka til Ishmael. På intervjuet virket det som om han er god til å formidle det marerittet han har vært gjennom. Ondskapens problem blir nok aldri løst, men det er noe som har interessert folk til alle tider... også meg.
Gleder meg til å få borrelås ;-)

Anonym sa...

Da annbefaler jeg absolutt Villa Grande, eller Gimle som det het under Quisling; ondskap så det holder.

l-line

Anonym sa...

har ikke sett filmen boka tatt av kvinnen er ganske fin

Jorunn Solli sa...

Der er du, ja ;-9 Har som sagt ikke lest boken, og jeg vil nok møte boken med alle mine for-dommer ;-) Hvor befinner du deg i denne bloggverdenen. Er det hemmelig?

Anonym sa...

jepp, det er den

:)

Jorunn Solli sa...

O du mystiske ;) Si det til meg da vel..